Türkiye'de Elektronik Haberleşme Hizmetleri Genişliyor

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, toplam 5 bin 565 yerleşim yerine elektronik haberleşme hizmeti sunulduğunu açıkladı. Bu hizmetlerin 3 bin 521'i mobil teknolojilerle, 2 bin 44'ü ise sabit kablosuz erişim teknolojisi ile sağlandı. 2025 yılına kadar 233 yerleşim yerine daha hizmet götürülmesi planlanıyor.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Evrensel Hizmet Projeleri kapsamında bugüne kadar 3 bin 521 yerleşim yerine mobil teknolojiler ile, 2 bin 44 yerleşim yerine ise sabit kablosuz erişim teknolojisi ile hizmet ulaştırıldığını bildirdi. Bakan Uraloğlu, “Toplam 5 bin 565 yerleşim yerine elektronik haberleşme hizmeti verildi.” dedi.
Bakan Uraloğlu, “Hizmet götürdüğümüz yerleşim yerlerinin sayısı 5 bin 798’e ulaşacak.” ifadesiyle, projelerin genişleyeceğini vurguladı. Özellikle kırsal alanlarda yaşayan vatandaşlara yönelik bu hizmetlerin sağlanması, dijital eşitsizliğin azaltılması açısından büyük önem taşıyor.
Bakan Uraloğlu, operatörler tarafından hizmet götürme yükümlülüğü bulunmayan yerleşim yerlerine, tüm maliyetleri karşılanarak internet hizmetleri ulaştırıldığını belirtti. “Özellikle kırsal alanda yaşayan vatandaşlarımıza, 4.5G teknolojisi ile mobil ses ve geniş bant internet hizmetlerini, tüm maliyetleri karşılayarak götürüyoruz.” şeklinde konuştu.
Bu projeler, kırsal alanlarda yaşayanların iletişim ihtiyaçlarını karşılamak için büyük bir adım olarak değerlendiriliyor. Bakanlık, bu hizmetlerin sağlanması için gerekli altyapı çalışmalarını yürütmektedir.
Bakan Uraloğlu, ülkemizde evrensel hizmete ilişkin çalışmaların 5369 sayılı ‘Evrensel Hizmet Kanunu’ ve ilgili yönetmelikler çerçevesinde yapıldığını belirtti. “Bu yerleşim yerlerine, 5369 sayılı Evrensel Hizmet Kanunu hükümleri çerçevesinde, tüm altyapı kurulum ve işletme maliyetleri kamu kaynaklarından karşılanmak üzere elektronik haberleşme hizmetinin götürülmesini sağlanmaktadır.” dedi.
Bu yasal çerçeve, kırsal alanlarda yaşayan vatandaşların iletişim ihtiyaçlarının karşılanmasında önemli bir rol oynamaktadır. Bakanlık, bu hizmetlerin sağlanması için gerekli tüm adımları atmaktadır.
Bakan Uraloğlu, Evrensel Hizmet Projeleri kapsamında bugüne kadar; 3 proje kapsamında 3521 yerleşim yerine mobil teknolojiler ile, WiMax projesi kapsamında 2044 yerleşim yerine sabit kablosuz erişim teknolojisi ile hizmet götürüldüğünü kaydetti. “Kısım 1-2 projesi kapsamında kurulmuş olan ve 2 bin 728 yerleşim yerine 2G ve 4.5 G hizmeti sunulan sahaların bakım ve işletmesi TÜRKSAT tarafından sağlanmaktadır.” dedi.
Bu projeler, Türkiye'nin dört bir yanında iletişim altyapısının güçlendirilmesine katkı sağlamaktadır. Bakan Uraloğlu, “2025 yılı sonuna kadar ilave olarak 233 yerleşim yerine daha 2G ve 4.5 G mobil haberleşme hizmeti sunulmasını planlıyoruz.” ifadeleriyle hedeflerini ortaya koydu.